Egyszer jártam egy plakett kiállításon.

A művész Borsos Tibor az egyik leghíresebb a plakett készítésben. A kiállítás Gyulán volt pár éve és azt is észrevehettem, hogy a plakettek többsége valamilyen művészhez, színészhez, valamilyen híres emberhez köthetőek.
Borsos Tibor székely fafaragó családból származik és már az apja műhelyében tanulta a fafaragást. A rendszerváltás után fafaragást kezdett tanítani Magyarországon a Gyulai Népfőiskolán. A plakett készítést már jóval előtte megszerette és elvégzett egy keramikus képesítést Segesváron a gépészmérnöki diplomája után.
A plakett kiállítás hangulata semmihez sem fogható. Az egy sorban kifüggesztett plakettek sormintaként sorakoztak egy átlagos magasságú ember szemmagasságában.
A plakett divatos, sőt egyre divatosabb az elismerések osztásakor. Már cégek, önkormányzatok és persze a kormány rendelésére is készülnek egyedi darabok, amelyek az alkalomhoz megfelelő témában készülnek. A másik nagyon népszerű felhasználása a plakett átadása nyugdíjazáskor, vagy ballagások alkalmával a dicséretes diákok eredményeit méltatva. A plakett örök emlék. Aki plakettet kap, annak egy életre a kezébe adnak egy olyan elismerést, amely elkíséri az életében és motiválja az újabb sikerek felé.
Visszatérve a kiállításra, ahol a művész egyedi plakett darabjait láthattuk, igazán meglepő volt a nagy érdeklődés, amely persze a művész urat is méltatta és elismerés a dombor-művészet felé.
Ma már egyszerűbb és olcsóbb plakettek is rendelhetők igazán remek kis keményfa alapon. A fa színe és a fém együttes hatása melegséget áraszt, így nem kell csodálkozni, hogy ez a dombormű típus lett az egyik közkedvelt a kitüntetések fajtái között.
A internetes áruházakban megrendelhető feliratos egyedi plakettek kicsivel drágábbak, de igazán elérhető áron lehet előre elkészített plakett darabokat rendelni és feliratozással a keményfa felületén gyorsan névre szólóvá tehető a plakett.
Ilyen plaketteket találhatunk sok helyen, de igazán széles skálában a plakett.hu oldalon nyerhetünk betekintést, ahol az egyszerűbb minták mellette az alkalomhoz megfelelő színben, mintában válogatható össze. Aki egyszer rátalált az oldalra az tudja, hogy még évekig kaphat olyan plakettet, amely a változatosság kedvéért sem lesz ugyanaz minden évben. A könyvszerűen nyitható plakett, álló plakett és a duplafémes plakett is megtalálható az ón színtől a rézen keresztül az arany borításig.
Ha valaki kedvet kap legközelebb és lát plakett kiállítást a lakóhelyén annak nyugodtan tudom ajánlani, hiszen ezek a csodálatos domborművek igazán szemet gyönyörködtetőek. Látogassanak el egyszer ilyen kiállításra, és ha elismerést szeretnének adni valamilyen alkalomra, akkor van lehetőség rendelni is elérhető áron.
Borsos Tibor munkái nem a legolcsóbb kategória, de ez is az elismerés súlyát emelheti, ha valakinek sikerül becserkésznie a művészt.

http://www.plakett.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük